Alles over de Model Y uit Berlijn (2024)

Laatste update: 29 april 2024

Op deze pagina alle informatie over (rationeel gezien) de beste Mid-Size SUV die te koop is, zeker in zijn prijsklasse. De Model Y is niet voor niets de best verkochte auto wereldwijd en dan niet alleen van de Battery Electric Vehicles (BEV)! Ook qua efficiency en veiligheid absoluut op nummer 1. Gebouwd in de modernste autofabriek van Europa. Naadloos geïntegreerd in een eigen Europees dekkend Supercharger netwerk. Alle hardware aan boord om met toekomstige software-upgrades te transformeren tot een zelfrijdend voertuig. De Model Y is in vele opzichten een unieke auto. Tesla is ook een uniek merk, dat je wel een beetje moet begrijpen wil je er nog meer van genieten. Op deze pagina alles wat je moet weten over de Tesla Model Y.

Alles over de Model Y uit Berlijn (1)

Quick Silver, een aparte kleur grijs

Komt mijn Model Y uit Berlijn?
De Model Y wordt op meerdere plaatsen in de wereld gebouwd, namelijk in Fremont (VS), Texas (VS), Shanghai (China) en Berlijn (Duitsland). De VS productie van de Model Y komt niet naar Europa. In eerste instantie kwam de Model Y voor Europa alleen uit Giga Shanghai (China). Maar nu komen alle varianten uit Giga Berlijn. Een Model Y in de kleur Quick Silver of Midnight Cherry Red komt 100% zeker uit Giga Berlijn. Want die twee kleuren worden alleen in Berlijn gespoten. Ofschoon Shanghai nu de Model Y ook in QuickSilver kan leveren. Als je een VIN-nummer hebt kan je hier opzoeken waar hij geproduceerd is (XP7=Giga Berlijn/LWR=Giga Shanghai).

Alles over de Model Y uit Berlijn (4)

Alles over de Model Y uit Berlijn (5)

Met de Model Y zet Tesla een begerenswaardige alleskunner in de markt.

In 2023 was de Model Y de best verkopende auto in de wereld. Zeker nu naast de Long Range (RWD en AWD) en Performance ook de goedkopere Model Y Rear Wheel Drive (RWD) beschikbaar is. De Model Y is een heel ruime gezinsauto in 5-zits configuratie.Bij Tesla geen lage vanaf prijzen en nog fors wat opties moeten toevoegen. Nagenoeg alles wat je wenst (en meer) zit er standaard op, in alle uitvoeringen!

De efficiency van de aandrijflijn (accupakket en motoren) is bij Tesla toonaangevend. Een warmtepomp is standaard. Resulterend in een rijbereik dat nagenoeg alle mobiliteitswensen invult. De bouwkwaliteit is op het niveau van de grote Duitse merken gekomen. Premium uitstraling, zonder alle knopjes en opsmuk. Gewoon strak gebouwd, opgeruimd interieur en voorzien van een razendsnel multifunctioneel display. Je gaat dit ontwerp pas echt waarderen als je het niet meer hebt!

Gemiddeld iedere twee weken over-the-air een software-update met verbeteringen, nieuwe functionaliteiten en/of kaartupdates. Zo blijft de auto actueel zonder bijkomende kosten. Er zijn ook geen kosten voor periodiek onderhoud. Want er zijn geen intervallen met dure onderhoudsbeurten. Alleen als er buiten de garantie iets stuk gaat, zijn er extra kosten. Of bij het vervangen van zaken als ruitenwisserbladen, ruitensproeiervloeistof, banden en de interieurluchtfilter (HEPA). Of na een paar jaar voor het controleren en mogelijk verversen van de remvloeistof. Remblokken bijna niet, want remmen gaat grotendeels op de motor (one-pedal-drive).

Een niet te onderschatten bonus is het toegang tot het Europees dekkend Supercharger netwerk, met lage prijzen en per locatie een fors aantal laadpalen. Dat laatste is iets wat andere netwerken gewoonweg op de meeste plaatsen niet te bieden hebben. Dan hebben we het nog niet over de relatief lage prijs per kW, de laadsnelheden, de integratie met de software in de auto (bijv. navigatie en accu voorverwarmen) en de eenvoud zonder laadpassen of andere aanmeldingsprocedures.

De allerbelangrijkste functionaliteit en mogelijk wel het meest essentiële element bij een aankoopbeslissing: de auto heeft standaard alle hardware aan boord voor volledig zelfrijdende besturing. Dat maakt de auto future proof, zeker bij een privé aankoop. Autopilot met de geavanceerde ADAS-systemen, is inbegrepen. Je kan softwarematig, ook achteraf, nog upgraden naar

Enhanced Autopilot of Full Self Driving.

Welke uitvoering moet ik kiezen?
Dat is natuurlijk van veel factoren afhankelijk. En vooral persoonlijk! In mijn optiek is het meest belangrijk dat je helder hebt hoe je feitelijk de auto gaat gebruiken. Hoe ziet qua kilometers je woon/werk verkeer er uit, vrije tijd gebruik, rij je vaker lange stukken op de snelweg, hoe vaak gaat de caravan mee, enz? Neem hierbij ook jou laadmogelijkheden mee! Kan je thuis of op het werk laden? Ben je afhankelijk van een openbare laadpaal in de wijk? Ken dus goed je eigen feitelijk gebruik en de laadopties!

Zet dat af tegen het beschikbaar rijbereik van de uitvoering die je voor ogen hebt bij winterse omstandigheden, hogere snelheden op de snelweg en/of zwaardere belasting. Pak hiertoe 70% van de WLTP. Bij een RDW met een WLTP van 455 km is dit 318 km. Pak daar 80% van omdat je dagelijks ergens tussen de 10%-90% of 20%-100% beweegt. Je rijdt niet helemaal leeg en bent ook vaak niet 100% vol. Dus grofweg 250 km reëel beschikbaar rijbereik onder echt slechte omstandigheden voor de RDW. Je weet dan of en hoe vaak je hier overheen gaat bij een lange trip of hoeveel dagen je zonder laden kan doorkomen. Vraag je reëel af of het onderweg moeten bijladen (laadsessie van 20-25 min bij een snellader) in die situaties dan een probleem is! Kan je (dagelijks) thuis en/of je bestemming laden? Op basis van deze afwegingen kan je een onderbouwde afweging maken tussen RWD, RWD Long Range of een AWD Long Range. Een Long Range heeft je circa 100 tot 150 km meer rijbereik. Meer over laden en rijbereik is hier te vinden.

Een tweede aspect is natuurlijk het (lease)budget en wat ishetje waard. "Het" kan zijn het extra rijbereik, de betere prestaties qua acceleratie/koppel, een hogere topsnelheid, trackmodus, sportievere looks, vierwielaandrijving, e.d.? De rijke uitrusting is in alle uitvoeringen hetzelfde, dat scheelt! Alle vijf de exterieur kleuren, wit of zwart interieur en/of trekhaak kunnen gekozen worden bij alle drie de varianten. Voor RWD/LR is er 20 inch induction-velg beschikbaar, de performance staat standaard op 21 inch.

Een derde aspect is of je een deel van je budget nu al wilt inzetten voor de aanschaf van Enhanced Autopilot (EAP) of volledig zelfrijdende besturing (FSD). FSD kost op alle uitvoeringen nu € 7.500 extra. Mogelijk in de nabije toekomst (veel) meer. Over de afwegingen welke hierbij kunnen horen heb ikeen aparte paginagemaakt.

De keuze van de uitvoering is eindelijk heel persoonlijk! Het is een mix van ratio, emotie en de beschikbare middelen. Hieronder toch maar wat overwegingen. Zonder garanties dat die ook voor jou gelden!

RWD meestal de beste keuze
Weet dat over het algemeen voor het merendeel van de kopers het rijbereik van de RWD ruim voldoende is gelet op het gemiddeld autogebruik in Nederland en België. De RWD heeft een LFP batterij die prima dagelijks tot 100% geladen kan worden (zie hieronder). De beschikbaarheid van laadinfrastructuur (thuis, openbaar, snelladers) is in veel gevallen ook geen reden om te

moeten

kiezen voor een Long Range. Een groot verschil tussen RWD en Long Range is niet zozeer de circa 100 km meer rijbereik. Ofschoon dat in sommige situaties best doorslaggevend kan zijn, bijvoorbeeld bij een stevige rijstijl, veel op de snelweg en/of regelmatig een aanhanger of caravan achter de auto.

Wanneer een Long Range?
Het echte verschil tussen RWD en AWD Long Range (naast meer rijbereik) wordt gemaakt met de beschikbare trekkracht (koppel), de betere tractie door AWD en de veel snellere acceleratie. Heb je dat nodig? Meestal niet. Is dat leuk? Vaak wel! De Long Range is zowel qua aanschafprijs als specificaties een mooi compromis tussen de RWD en de Performance. En gaat het echt alleen om meer rijbereik en niet de prestaties en de vierwielaandrijving, dan is er ook nog altijd de RWD Long Range. Een echte kilometervreter!.

En een performance?
Ga je bij de AWD Long Range voor de 20 inch wielen (€ 2.300) en koop je hier na levering softwarematig de acceleratie-boost bij (€ 1.800) dan ben je nog "maar" €1.900 af van de Performance. Die heeft dan voor dat geld nog een carbon spoiler, nog iets betere prestaties, via de software een trackmode, een verlaagd en sportief/hard onderstel, 21 inch wielen, performance pedalen en matrix-led koplampen. Wil je gewoon een bloedsnelle Mid-SUV en bij het stoplicht de meeste sportauto's achter je laten? Dan is de Performance een goede keuze.

Een Tesla bestel je online. Meer over het bestelproces is hierte vinden.
En gebruik altijd een referral code voor extra korting!

Reviews en vergelijkende tests
Er staan heel wat reviews en vergelijkende tests op internet. Natuurlijk leuk om te bekijken. Niet altijd allemaal even objectief of nog actueel. Het kopen van een auto is nu eenmaal ook veel emotie en over smaakt valt niet twisten. Bepaal zelf wat je wel en niet belangrijk vindt. Hieronder een voorbeeld van een redelijk objectieve review van de Model Y AWD en een (soms wat flauwe) vergelijkende test met een Toyota. Een recente test van het Zwitserse Mobility Insider maakt wel erg pijnlijk (voor Audi en Ford) hoe ver de voorsprong van Tesla is. Zeker qua efficiency. En wat een prijsverschil!!

Let op bij oudere reviews en bij bepaalde autobladen
Kloppen de argumenten die aangedragen worden wel? Wat bij een review van een Tesla bijna nooit genoemd is dat het de veiligste auto is. En wat mogelijk in toekomst echt het verschil zou kunnen maken, de volledig zelfrijdende besturing, komt bijna nooit aan bod en vaak geassocieerd met een nu soms matig functionerend Tesla Vision systeem (zie hierna)! Maar als je privé koopt is mijn advies je echt te verdiepen in de visie en aanpak van Tesla op weg naar zelfrijdende besturing. Een auto privé kopen zonder de hardware voor toekomstige FSD toepassingen aan boort, kan je later parten gaan spelen. Of je nu al desoftware-upgrade moet kopenis een ander verhaal. En komen op termijn ook abonnementsvormen. Klik op onderstaande banner voor informatie over Full Self Driving.

Bij oudere reviews van een Model Y komt regelmatig het toen nog harde bonkerige onderstel als een negatief punt aan bod. Tesla heeft geluisterd en inmiddels is het onderstel aangepast. Sinds die tijd hoor je dit inderdaad niet meer terug. Ook het ontbreken van een hoedenplank werd vaak als kritiekpunt genoemd. Ook deze wordt inmiddels standaard gemonteerd.

De Tesla's uit de VS, zoals de eerste jaren van de Model 3, zijn berucht om hun niet altijd secuur geplaatste carrosseriedelen, met panelgaps tot gevolg. Werd wel achteraf opgelost, maar toch. In combinatie met toen soms wat matige kwaliteit van de lak blijft dat imago Tesla achtervolgen. Auto's gebouwd in China en Duitsland kennen deze problemen feitelijk niet meer. Strak gebouwd en prima in de lak.

Tesla Vision
Een ander punt dat regelmatig terugkomt is het ontbreken van parkeersensoren, alsmede het feit dat ook de ruitenwissers het zonder sensoren moeten doen. Weet dat radar voor afstandsmetingen (cruisecontrol) inmiddels ook uit de auto is verdwenen. Tesla Vision is de technologie die ongekende functionaliteiten moet gaan brengen. Nog niet alles werkt nu perfect, maar uiteindelijk moet dit op camerabeelden gebaseerd systeem foutloos gaan werken, beter dan met sensoren en/of radar. Hieronder voorbeelden van High Fidelity Park assist zoals Tesla hun parkeren gebaseerd op Tesla Vision noemt.

Goed om op de hoogte te zijn van het bestaan van deze revolutionaire technologie, de ontwikkeling ervan en vooral te begrijpen waarom Tesla deze keuzes maakt en dus zaken als parksensoren weg laat. Meer informatie te vinden door op het onderstaand plaatje te klikken. Wil je dit "gedoe" allemaal niet en gewoon een regensensor, parkeersensoren en dergelijke dan moet jeniet bij Tesla zijn.

Alles over de Model Y uit Berlijn (9)

Klik op het plaatje voor meer informatie over Tesla Vision.

Is er dan geen kritiek op de Model Y?
Zeker wel! De dataverbinding voor connectiviteit is nog altijd "maar" 4G, kost 10 euro per maand en als je de landsgrenzen overgaat duurt het soms lang voordat er weer een dataverbinding is. Op naar 5G! Je kan overigens ook een hotspot verbinding via je telefoon maken. Een andere punt is dat er geen Apple Carplay of de Google variant beschikbaar is. Wil je dit perse, dan moet je Tesla aan je voorbij laten gaan. In principe is Tesla's software superieur. Apple Music, Apple Podcast, Spotity, Youtube, Netflix zijn gewoon beschikbaar. Agenda en berichten zijn ook te integreren. Maar je mist wel de mogelijkheid om meer apps te installeren zoals Waze, Flitsmeister, een weerapp, ed. De navigatiesoftware signaleert wel trajectcontroles, flitspalen en geeft andere waarschuwingen. De bedoeling is dat live fleetdata wordt. Daarnaast is het wachten op een Tesla app-store. Gaat er zeker een keer komen is de verwachting, maar deze is er nu nog niet.

Standaard is bij Tesla niet synoniem aan een kale uitvoering. Er zijn echter geen interieuropties te kiezen, anders dan een wit of zwat interieur. Nu zit nagenoeg alles wel op de Model Y, maar er is niets extra's te kiezen. Zoals stoelventilatie, stoelmassage, luchtvering, schermpje achter, e.d. Gelukkig zijn er veel after market oplossingen, maar toch!

Een ander punt van kritiek kunnen de fluctuerende prijzen zijn. Soms gaat er een paar duizend euro vanaf. Dan komt er weer wat bij. Prijzen zijn de afgelopen jaren (post-corona) eerst fors gestegen en daarna weer fors gedaald. De trend is wel dat de auto's goedkoper worden. De extra prijzen voor de kleuren fluctueren ook. Enhanced Autopilot en FSD is nu al een tijdje stabiel, maar de verwachting is dat als de beloofde functionaliteiten echt komen, de prijzen dan gaan stijgen (zoals in de VS).

Nieuwe versie op komst?
De vernieuwde Model 3 heeft stoelventilatie, schermpje achter, betere geluidsisolatie, andere verlichtingsarmaturen en nog tientallen kleine en grote verbeteringen. De verwachting is dat de Model Y in 2024 deze upgrades ook gaat krijgen. Dit wordt "Project Juniper" genoemd en zal mogelijk eind 2024 gaan plaatsvinden. In blik op de week volgen we wekelijks de laatste geruchten en nieuwtjes. Dus ook over Project Juniper, de refresh van de Model Y.

Tesla ontwerpt zijn auto's vanuit de filosofie dat de beste input, geen input is. Alles moet als "vanzelf" werken door de kunstmatige intelligentie (AI). In- en uitschakelen van de ruitenwissers, groot licht en stoelverwarming zijn drie voorbeelden van functies welke automatisch werken. Dat gaat vaak goed, maar niet altijd. Sommige mensen blijven zich hieraan storen. Dit proces van het overnemen van de bediening gaat steeds verder. De bedieningshendels achter het stuur gaan verdwijnen. De Model Y is de enige auto die de hendels nog heeft. Bij de auto's zonder bedieningshendels kiest de software zelf de rijrichting. Wil je toch achteruit in plaats van vooruit, moet je het systeem via het scherm "overrulen".

De snelheid en andere functies kan je prima aflezen op het centrale scherm. In een zelfrijdende toekomst allemaal niet meer relevant. Dus geen klokkenwinkel voor de neus of de modernere variant een Head Up display! Het dashboardkastje heeft geen fysieke knop, maar gaat open via een virtuele knop. Wordt vaak als onlogisch gezien. Maar doordat het een elektronische knop is, kan hij voorzien worden van een pincode zodat hij in de valetmode of bij een robotaxi-inzet gesloten blijft! Wat door de een als kritiekpunten gezien wordt, is bij Tesla vaak een bewuste keuze gebaseerd op hun toekomstvisie.

Twee speciale kleuren
De lakstraat in Giga Berlijn produceert twee speciale kleurvarianten op de kleuren Tesla kleuren grijs en rood. Quick Silver en Midnight Cherry Red zijn bijzonder diepe kleuren waarvan, afhankelijk van de lichtinval en kijkhoek, de kleur steeds anders lijkt. De meerprijs voor deze twee kleuren is € 2.300. Maakt dat een Y in deze kleuren wel weer iets unieker zijn. De kleuren wit (geen meerprijs), zwart (€ 1.300) en blauw (€1.300) zijn dezelfde als ook uit de andere fabrieken komt. Maar wel gespoten in extra lagen en van goede kwaliteit. Echter, moderne watergedragen autolakken zijn allemaal redelijk gevoelig voor steenslag. Denk eventueel aan het aanbrengen van lakbeschermingsfolie op kwetsbare plekken of het laten aanbrengen van een glascoating. Ook het plaatsen van spatlappen kan helpen om steenslag te voorkomen.

Zeven zitter
De zeven zitter uitvoering van de Model Y is nog niet te bestellen. Tenminste niet in Europa. Voor deze uitvoering lijkt een gietstuk aan de voor- en achterkant in combinatie met een structureel batterijpakket noodzakelijk, bijvoorbeeld met de 4680 batterijen. Tesla bouwt deze auto's nog niet in Giga Berlijn. Mede door de nieuwe subsidiemogelijkheden in de VS (i.v.m. het Inflation Reduction Act) heeft Tesla de voor Europa geplande 4680 productie naar de VS verplaatst. Het is niet duidelijk wanneer Tesla in Berlijn de 4680 structurele batterijpacks gaat produceren. Over of en wanneer de 7 zits variant van de Model Y in Europa aangeboden gaat worden, is niets bekend.

Alles over de Model Y uit Berlijn (10)

Alles over de Model Y uit Berlijn (11)

Alles over de Model Y uit Berlijn (12)

Prijs FSD. De prijs van FSD gaat zeker omhoog de komende jaren. Ik denk zodra er voor Europa nieuwe functionaliteiten komen. Ergens begin 2024 is mijn verwachting. Is de € 7.500 van nu dan een koopje? In de VS kost FSD $ 12.500. Maar, ze hebben daar ook een maandelijkse abonnementsvorm.
Wanneer komen er nieuwe hardware updates?
Het is bij Tesla moeilijk te zeggen wanneer er een nieuwe hardware update in de auto zit. Ze wachten niet met updates op modeljaren. Ze voeren meerdere verbetering per week door. Vaak onderhuids en niet altijd voor de consument zichtbaar en/of leidend tot nieuwe functionaliteiten. Wat wel op basis van de historie gezegd kan worden is dat een item welke voor het eerst in een model uit Shanghai gesignaleerd is, uiteindelijk ook zo geproduceerd gaat worden in Berlijn. Of andersom. En natuurlijk ook in Fremont en Austin. Er zit ook meestal niet heel veel tijd tussen.

Wat op het moment van bestellen op de Tesla-website staat is leidend. Soms heb je geluk en krijg je een auto met nieuwe hardware die er niet op stond bij het bestellen.

Wanneer je moet bestellen of, als het kan, de feitelijke levering uitstelt, ligt ook een beetje waar je zelf op wilt wachten. De kleine hardware-updates zijn continu en het is lastig hierop te anticiperen. De laatste maanden zijn toegevoegd: stuurverwarming, AMD Ryzen chip, dubbel gelamineerd glas achter, ruitenwisserverwarming, 12v lithium batterij, matrix-led koplampen, een hoedenplank, e.d.

Je weet niet waar ze aan werken…... Nieuwe hardware voor FSD (HW4/5)? Een 5g module? Nieuw interieur ontwerp? Een vorm van adaptieve vering blijft steeds terugkomen als gerucht voor de Model Y. Verwacht ik overigens niet, maar je weet het nooit! Er gaan ook geruchten dat de bedieningshendels achter het stuur bij de Model Y gaan verdwijnen. Zoals als bij de Model 3 en S/X. Softwarematig worden regelmatig nieuwe functionaliteiten toegevoegd. Soms voor iedereen, soms afhankelijk van de hardware in de auto. Bijvoorbeeld de boombox. Werkt alleen bij de auto’s met een externe speaker.

De vernieuwde Model 3 heeft stoelventilatie, schermpje achter, betere geluidsisolatie, andere verlichtingsarmaturen en nog tientallen kleine en grote verbeteringen. De verwachting is dat de Model Y in 2024 deze upgrades ook gaat krijgen. Dit wordt "Project Juniper" genoemd en zal mogelijk in Q3 of Q4 gaan plaatsvinden.

Welke batterij heeft mijn Model Y?
Tesla communiceert niet openlijk over de capaciteit van de hoogspanningsbatterij in de Model Y. Simpelweg RWD of Long Range als aanduiding in combinatie met het WLTP bereik. Ook over het type batterij qua vormfactor en/of chemische samenstelling wordt niet openlijk gecommuniceerd. Bovendien werkt Tesla met verschillende toeleveranciers. Niet alle fabrieken hebben dezelfde leveranciers. En niet alle modellen gebruiken hetzelfde type batterijen.

Feitelijk voor ons als consument niet zo interessant. Anders dan dat de LFP batterij (in de RWD) iets andere eisen stelt aan het laadgedrag. Deze moet je 1x per week tot 100% opladen om degradatie zoveel mogelijk tegen te gaan. Bij de andere chemische samenstellingen liever niet tot 100% of alleen al je direct daarna aan je rit begint.

Wil je toch alles over batterij in je (toekomstige) Model Y weten, zoek dan in onderstaande database.

Alles over de Model Y uit Berlijn (13)

Giga Berlijn-Brandenburg modernste fabriek
In Grünheide (D) staat de modernste autofabriek van Europa (nrc) Niet alleen qua ultramoderne lakstraat met de twee speciale kleuren, maar misschien nog wel meer om de toegepaste productietechnieken. Het gebruik van de Giga Press is wel het meest aansprekend. In oktober 2023 heb ik een rondleiding door de fabriek gehad en de gigantische gietpersen die onder hele hoge druk de gehele voor- en/of achteronderkant uit één stuk produceren zijn inderdaad erg indrukwekkend. De auto's uit deze fabriek zijn qua onderhuidse technologie inmiddels de nieuwe maatstaf in de automobiel industrie. Zeker in combinatie met het structureel batterijpakket.

De consument merkt dit aan de scherpe verkoopprijs door de lagere productiekosten, de efficiency van de aandrijflijn (het lage verbruik) en de ongekende hoge veiligheid (de hoogste in zijn klasse). De bouwkwaliteit van de huidige generatie Tesla's kan iedere vergelijking in zijn segment doorstaan. Of het interieurdesign of de gebruikte materialen je kan bekoren is een kwestie van smaak.

En Giga Shanghai dan?
Is ook een hagelnieuwe fabriek. Ze produceren hier op dezelfde wijze als in Berlijn in zeer grote aantallen de Model Y en de Model 3. Iets meer dan 1 miljoen per jaar. Iedere 40 seconde verlaat een auto de band. Ze hebben een andere lakstraat, maar ook in Shanghai doet de Giga Press zijn werk. Dus ook de auto's uit Shanghai zijn kwalitatief zeer hoogwaardig.

Tweedehands Model Y?
Alle informatie over een tweedehands Tesla is te vinden op onderstaande pagina

Alles over de Model Y uit Berlijn (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Ignacio Ratke

Last Updated:

Views: 6260

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Ignacio Ratke

Birthday: 1999-05-27

Address: Apt. 171 8116 Bailey Via, Roberthaven, GA 58289

Phone: +2585395768220

Job: Lead Liaison

Hobby: Lockpicking, LARPing, Lego building, Lapidary, Macrame, Book restoration, Bodybuilding

Introduction: My name is Sen. Ignacio Ratke, I am a adventurous, zealous, outstanding, agreeable, precious, excited, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.