Hoe stel je een persoonlijk budget op? - The Happy Financial (2024)

Hoe stel je een persoonlijk budget op? - The Happy Financial (1)

  • Marjan Heemskerk
  • juni 1, 2019
  • Alle artikelen, Besparen, Hypotheek, Mobiliteit, Ondernemers, Verzekeringen

Een maandelijks budget voor je persoonlijke financiën zorgt niet alleen voor meer inzicht, maar je kunt zo ook meer geld sparen. Hoe dit werkt en hoe ik een persoonlijk budget opstel, leg ik uit in deze video. En natuurlijk heb ik een Excel bestand opgenomen dat je kunt gebruiken om je eigen persoonlijke budget op te stellen.

Voordat je start met het opstellen van een budget voor je persoonlijke financiën, is het belangrijk om inzicht te krijgen in je inkomsten en uitgaven. Waarom dat belangrijk is, vertel ik in een van deze eerste blogs van the happy financial. Wil je liever luisteren dan lezen? In deze blog heb ik ook de video opgenomen waarin ik uitleg hoe je een persoonlijke budget opstelt.

Maandbudget persoonlijke financien the happy financialDownload

Begin bij het begin

Start met het opschrijven van je transacties. Want als je niet weet wat je huidige inkomsten en uitgaven zijn, is het heel lastig om een budget op te maken. Het maakt hierbij niet uit wanneer je start met het opschrijven. Je kunt gewoon naar de afgelopen dertig dagen kijken. Je hoeft niet te wachten tot het eerste van de maand, want als je naar de afgelopen dertig dagen kijkt, heb je alle inkomsten en uitgaven te pakken. Het opschrijven van al je transacties kun je heel eenvoudig doen, door je bankieren app erbij te pakken en een overzicht te maken. Verdeel alle bedragen in één van de categorieën:

  • Inkomsten: denk aan salarissen, toeslagen, maandelijkse teruggaaf van de Belastingdienst, alimentatie.
  • Vaste uitgaven: bijvoorbeeld huur of hypotheek, verzekeringen, gas, elektriciteit, water, belastingen, telefoon en internet. Deze vaste uitgaven zijn grotendeels iedere maand gelijk en hier liggen vaak contracten aan ten grondslag. Deze kosten zijn vaak ook onvermijdelijk.
  • Variabele uitgaven: deze uitgaven verdeel ik weer in twee verschillende categorieën:
    • Essentiële variabele uitgaven: bijvoorbeeld boodschappen, kosten voor je auto of openbaar vervoer.
    • Luxe variabele uitgaven: uit eten gaan, kleding, verzorging, vakantie, boeken, cadeaus, inrichting, sporten, tuin. Zoals je ziet kan er van alles in deze categorie vallen en is deze voor ieder huishouden anders. Mocht je straks willen besparen, dan zullen deze voornamelijk in deze luxe categorie plaatsvinden.Variabele uitgaven: Uitgaven die iedere maand anders zijn, noemen we variabele uitgaven. Deze uitgaven verdeel ik vervolgens in twee verschillende categorieën:

Let op: De verdeling in de juiste categorieën is heel persoonlijk en voor iedereen anders. Wat voor de een een essentieel variabele uitgave is, is voor de ander een luxe. Kijk niet teveel naar wat jij denkt dat zou moeten, maar kijk vooral naar hoe jij hier zelf tegenover staat. Ook is het in deze fase nog niet belangrijk dat je hier een waarde oordeel aan hangt. Dit doen we in de volgende stap.

Geef je eigen mening

Nu je een totaal overzicht hebt gemaakt van je inkomsten en uitgaven zie je wat je afgelopen maand hebt overgehouden of tekort hebt gehad (inkomsten minus totaal uitgaven). Is dit een plus? Top. Misschien wil je meer overhouden iedere maand, kijk dan waar je nog kunt besparen. Is dit bedrag een min? Beoordeel dan eerst of het een eenmalig negatief bedrag is of dat dit structureel zo is. Met name wanneer het structureel een negatief bedrag is, is het zaak om zo snel mogelijk besparingen door te gaan voeren.

Geef daarom je eigen mening over iedere post in je transacties van afgelopen maand. Op basis hiervan weet je of je besparingen wil doorvoeren ten aanzien van je uitgaven en waar je dat precies wilt doen. Heb je bijvoorbeeld veel abonnementen lopen waar je niets vanaf wist? Zeg deze dan op. Wil je besparen op je vaste lasten? Bekijk dan vooral deze video waarin ik tips geef hoe je dit kunt doen.

Budget opstellen voor je persoonlijke administratie

Je hebt nu een totaaloverzicht van al je inkomsten en uitgaven van de afgelopen maand en je hebt daar je eigen mening over gegeven. Vanuit die eigen mening, geef je jezelf een budget. Vind je dat je te veel geld hebt uitgegeven aan kleding? Geef jezelf dan komende maand een lager bedrag op. Zo ga je iedere post af en geef je voor jezelf een budget. Makkelijker kan ik het niet maken ;).

Ik kijk zelf iedere dag naar de stand van mijn geldzaken en hoe dit zich verhoudt tot mijn budget. Maar ik kan me voorstellen dat je niet zo’n complete finance geek bent net zoals ik (correctie: ik heb geleerd dat ik een van de weinige ben, ik kan me eerlijk gezegd nog steeds niet voorstellen dat je dit niet leuk vindt om te doen haha). Probeer dan wel wekelijks te kijken naar je bankieren app en hoe je daadwerkelijke inkomsten en uitgaven staan ten opzichte van je budget. Op die manier kun je nog tijdig bijschakelen en besparen als dat nodig is.

Onthoud ook dat je maandelijks budget echt niet perfect hoeft te zijn. Kom je erachter dat bepaalde uitgaven heel anders zijn? Pas dit dan aan in je komend maand budget. De eerste keer dat je een budget opstelt is ook meer richtinggevend en wordt alleen maar beter gedurende de jaren. Ik werk zelf inmiddels al sinds 2011 met dit systeem en pas nog regelmatig zaken aan.

Wil je weten hoe je je aan je budget kunt houden gedurende de maand? Lees dan mijn tips in deze blog. Heb je een wisselend inkomen? In deze blog vertel ik hoe je dan toch een budget kunt maken.

In deze video geef ik nog een verdere uitleg over het opstellen van je persoonlijk budget:

Download Excel

Hoe stel je een persoonlijk budget op? - The Happy Financial (2)

Nieuwste video's

Hoe stel je een persoonlijk budget op? - The Happy Financial (4)

MKB winstvrijstelling

De MKB winstvrijstelling is een extra aftrekpost voor ondernemers in de Inkomstenbelasting (IB). Dus voor ondernemers met een eenmanszaak of VOF. Deze MKB winstvrijstelling verlaagt je belastbaar inkomen als ondernemer. Je betaalt dus over een lager bedrag belasting.

De MKB winstvrijstelling is altijd 13,31%. Deze 13,31% wordt berekend over je winst na ondernemersaftrekposten (de startersaftrek en zelfstandigenaftrek). Hoe maak je aanspraak op deze MKB winstvrijstelling? Iedere ondernemer in de IB, krijgt deze MKB winstvrijstelling automatisch. Hier hoef je in je aangifte Inkomstenbelasting niets extra voor aan te vinken. Ook hoef je niet te voldoen aan het urencriterium. Als je in je aangifte IB voor ondernemers kijkt, zie je dat deze MKB winstvrijstelling bij de berekening is meegenomen. Ook hoef je niets van deze MKB winstvrijstelling op te nemen in je administratie, je hoeft geen boeking te doen. Dit is alleen een extra aftrekpost in je aangifte.

In de template 'opzij zetten voor je belasting' is ook rekening gehouden met deze MKB winstvrijstelling. Downloaden kan via thehappyfinancial.com

#zzp #parttimezzp #ondernemen #belasting #freelance #zakelijk #thehappyfinancial #mkb #winst #vrijstelling #starten #bedrijfstarten

Meer info, templates, e-books en online colleges via thehappyfinancial.com

YouTube Video VVVUOE5EY3pBY0NDYkZEV0VFNHNlX2xnLlFBQ296cThVMGRB

MKB winstvrijstelling

Marjan Heemskerk - the happy financial20 hours ago

Hoe stel je een persoonlijk budget op? - The Happy Financial (5)

Investeren en afschrijven

Wat is investeren en afschrijven. Als je bedrijfsmiddelen koopt die meer dan één jaar meegaan, krijg je te maken met investeren en afschrijven. Denk bijvoorbeeld aan een laptop of een machine. Voorraad handelsgoederen ga je dus niet investeren en afschrijven. Hiervan is het de bedoeling dat je deze binnen één jaar weer verkoopt. Investeren wil zeggen dat je het bedrijfsmiddel op de balans zet, onder de vaste activa. Vanuit daar ga je jaarlijks (of maandelijks) afschrijven op dit bedrijfsmiddel. Door dit afschrijven worden de kosten van het bedrijfsmiddel als het ware uitgesmeerd over de periode waarin je het bedrijfsmiddel gebruikt. In plaats van in één keer in de kosten op te nemen. Hoe bepaal je de jaarlijkse afschrijving? Neem de aanschafwaarde (exclusief BTW als je BTW-plichtige ondernemer bent). Ga dan na wat de restwaarde na de gebruiksduur (bijvoorbeeld na vijf jaar, je kunt hier een inschatting van maken door te kijken op tweedehandswebsites). Trek deze restwaarde van je aanschafwaarde af. Deel deze uitkomst door de gebruiksduur in jaren en je hebt je afschrijving per jaar.

Voorbeeld: je koopt een laptop van 1.200 euro. De restwaarde na vijf jaar is 200 euro. Je schijft af in vijf jaar. Het afschrijvingspotentieel is 1.200 euro min 200 euro = 1.000 euro. Jaarlijks schrijf je dus 1.000 euro/ 5 jaar = 200 euro per jaar af. Deze 200 euro zijn dus ieder jaar kosten. Dit verlaagt je winst, waardoor je de komende vijf jaar over een lager bedrag belasting betaalt. Belangrijke voorwaarden voor investeringen: - Het bedrijfsmiddel gaat meer dan één jaar mee; - Het bedrijfsmiddel is duurder dan 450 euro (ex BTW als je BTW-plichtig bent). Let op: Het is geen keuze om dit toe te passen. Het is een verlpichting. Er zijn enkele regelingen omtrent willekeurige afschrijving voor bijvoorbeeld milieubedrijfsmiddelen en startende ondernemers.

Ook kun je belastingvoordeel halen door middel van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Volg me voor meer informatie hierover.

#zzp #ondernemen #belasting #freelance #zakelijk #thehappyfinancial #fy #moneytok #investeren #winst #belastingvoordeel

Meer info, templates, e-books en online colleges via thehappyfinancial.com

YouTube Video VVVUOE5EY3pBY0NDYkZEV0VFNHNlX2xnLlMzMlVwajlDQU44

Investeren en afschrijven

Marjan Heemskerk - the happy financial07/04/2024 16:03

Hoe stel je een persoonlijk budget op? - The Happy Financial (6)

Klanten betalen niet

Super vervelend als je klanten te laat betalen. Iedere ondernemer heeft er wel eens last van. Met deze tips kun je dit zoveel mogelijk beperken. Aan de voorkant: ben heel duidelijk over je betaaltermijn. Zet dit ook duidelijk op je factuur, je algemene voorwaarden en je contracten. De wettelijke betaaltermijn naar kleine ondernemingen is 30 dagen.

Daarnaast is het ook een goede optie om te werken met vooruitbetaling. Afhankelijk van de producten of diensten die je levert, kun je ervoor kiezen om de volledige factuur vooruit te laten betalen. Maar je kunt er ook voor kiezen om in dit in delen te doen. Bijvoorbeeld 40% bij opdracht, 50% gedurende opdracht en 10% bij oplevering. Sturen van de factuur: als je de factuur stuurt, zorg er dan voor dan voor dat hier alle relevante informatie opstaat. Vraag goed na aan wie de factuur gericht moet worden. Of er een intern projectnummer is dat je erop kunt vermelden. Al deze dingen zorgen ervoor dat je factuur makkelijker en dus sneller door de administratie verwerkt kan worden.

Als de betaling uitblijft: neem direct contact op zodra de betalingstermijn verstreken is. Wacht hier niet te lang mee. Ik start zelf altijd eerst met een telefoontje naar de administratie. Heel vaak blijkt namelijk dat mijn contactpersoon de factuur niet heeft doorgezet naar de administratie. Rechtstreeks contact met de administratie versnelt dit proces. Stuur je herinneringen per e-mail? Stuur dan ook altijd de factuur mee. Maak in je eigen administratie ook een notitie bij de openstaande posten wanneer je gebeld of gemaild hebt zodat je dit in de gaten kunt houden en je weer op tijd contact kunt opnemen.

Kan je klant niet betalen omdat ze onvoldoende geld hebben? Zet dan betalingsafspraken op papier en controleer of je klant de deelbetalingen wel op tijd betaalt. Incasso is vaak een laatste redmiddel als je relatie met de klant zodanig is dat betaling uitblijft.

Wat zijn jouw tips voor niet op tijd betalende klanten?

#zzp #parttimezzp #ondernemen #belasting #freelance #zakelijk #thehappyfinancial #fy #debiteuren #klanten #klantenbetalenniet

Meer info, templates, e-books en online colleges via thehappyfinancial.com

YouTube Video VVVUOE5EY3pBY0NDYkZEV0VFNHNlX2xnLkRqa21rX1RqeW9z

Klanten betalen niet

Marjan Heemskerk - the happy financial06/04/2024 16:07

Bekijk meer video's Subscribe

Misschien vind je deze artikelen ook wel interessant

Het ondernemersverhaal van Nick (Corekees)

Lees artikel

Online boekhoudprogramma of Excel?

Lees artikel

Boost je zakelijke relaties: originele relatiegeschenken die indruk maken!

Lees artikel

Hoe stel je een persoonlijk budget op? - The Happy Financial (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kelle Weber

Last Updated:

Views: 6426

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kelle Weber

Birthday: 2000-08-05

Address: 6796 Juan Square, Markfort, MN 58988

Phone: +8215934114615

Job: Hospitality Director

Hobby: tabletop games, Foreign language learning, Leather crafting, Horseback riding, Swimming, Knapping, Handball

Introduction: My name is Kelle Weber, I am a magnificent, enchanting, fair, joyous, light, determined, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.