Veelgestelde vragen over Serious Request 2024 (2024)

Heb je een vraag over 3FM Serious Request 2024? Grote kans dat 'ie hieronder beantwoord wordt!

Algemeen

Wat is 3FM Serious Request?

3FM Serious Request is een geldinzamelingsactie die sinds 2004 jaarlijks georganiseerd wordt in de week voor kerst van 18 t/m 24 december. Tijdens deze actie zetten de dj’s samen met de luisteraars zich in voor een specifiek thema en doel. Dit jaar komt 3FM Serious Request in actie voor Metakids. Hiervoor wordt er in de week voor kerst vanuit Zwolle 24 uur per dag live radio gemaakt vanuit het Glazen Huis en kun jij voor geld een plaatje aanvragen, doneren of in actie komen.

Voor welke organisatie komt 3FM Serious Request dit jaar in actie?

3FM Serious Request komt dit jaar in actie voor Stichting Metakids. Lees hier meer over de bekendmaking van deze nieuwe samenwerking.

Wat zijn metabole ziekten?

We hebben allemaal energie nodig. Om te dansen, muziek te maken, sporten, studeren, kortom: om te leven. Metabolisme is het proces dat ervoor zorgt dat je energiehuishouding op orde is: bouwstenen uit de voedingstoffen die we eten, zoals koolhydraten, vetten en eiwitten, worden omgezet in energie.

Kinderen met een metabole ziekte komen ogenschijnlijk gezond ter wereld, maar door een ‘schrijffoutje’ in hun DNA werkt hun energiehuishouding niet goed. Het gevolg: levensbedreigende energietekorten en ernstige schade in het lichaam door onverwerkte afvalstoffen. All systems down. De gevolgen kunnen per kind verschillen: sommigen worden doof, blind, raken verstandelijk of lichamelijk gehandicapt of vergeten wie hun ouders zijn. Veel kinderen overlijden al op zeer jonge leeftijd: 1 op de 4 wordt niet ouder dan 18 jaar. Zonder behandeling is een metabole ziekte voor iedereen dodelijk.

Wat doet Metakids?

Elke dag wordt er in Nederland een kind geboren met een metabole ziekte. Vaak betreft het meerdere kinderen in 1 gezin. De ziekte speelt zich af achter de voordeur van 10.000 gezinnen in ons land. Die deur mag niet langer gesloten blijven: met 3FM Serious Request willen we de patiënten en hun gezinnen een beter leven geven. Op dit moment is voor slechts een klein deel van de kinderen een behandeling mogelijk die hun leven vergemakkelijkt of verlengt.

We staan aan de vooravond van een doorbraak in de behandeling van metabole ziekten, onder andere door onderzoek naar gentherapie en medicijnen. Daar is geld voor nodig. Als we nu doorpakken, kunnen we over 10 jaar de helft van al deze patiënten behandelen. En dat is hopelijk nog maar het begin, zodat in de toekomst geen enkel kind meer overlijdt aan een metabole ziekte.

Met 3FM Serious Request zetten we ons in voor onderzoek naar:

  • Het ontwikkelen van een medisch dieet, waardoor afvalstoffen niet langer ophopen en er genoeg energie is voor groei
  • Het ontwikkelen van een medicijn waarmee de energieproductie wordt geboost en het lichaam gezond blijft
  • Gentherapie: het ontwikkelen van een behandeling waarmee een DNA-fout bij een kind kan worden gerepareerd
Hoe wordt er geld opgehaald voor 3FM Serious Request en Metakids?

Tijdens 3FM Serious Request worden er donaties gedaan, komen er mensen in actie en is het mogelijk om voor een bepaald bedrag een plaat aan te vragen. Daarnaast kun je merchandise kopen in de webshop of bieden op een uniek veilingitem. Alle opbrengsten gaan naar Metakids. Het is nu nog niet mogelijk om een plaat aan te vragen, iets uit de veiling of de webshop aan te schaffen. Wel kan jij in actie komen door een actie te starten via 3FM.nl/kominactie of een bestaande actie te steunen.

Kan ik al een donatie doen?

Je kan je donatie weer via 3fm.nl/doneer doen. Wil je geld per bank overmaken? Doe dat dan met deze gegevens.
NL70 ABNA 0822 405652
ovv 3FM Serious Request
tnv Metakids

Waar staat het Glazen Huis?

Het Glazen Huis staat dit jaar in Zwolle, op het Rodetorenplein.

Wanneer is 3FM Serious Request?

3FM Serious Request vindt traditiegetrouw de week voor kerst plaats van 18 t/m 24 december.

Is er een webshop?

Er komt dit jaar zeker weer een webshop. Zodra deze online komt hoor je dat op 3FM en kan je deze terugvinden via 3FM.nl/webshop.

Is er weer een veiling?

Er komt dit jaar zeker weer een veiling. Zodra deze online komt hoor je dat op 3FM en kan je deze terugvinden via 3FM.nl/veiling.

Waar kan ik 3FM Serious Request volgen?

3FM Serious Request is 24 uur per dag live te volgen. Natuurlijk via de radio, maar ook via de website, op Facebook, Instagram, TikTok, YouTube en X.

In aanloop naar 3FM Serious Request en tijdens de actie staan de programma’s bij NPO op TV volop in het teken van het Glazen Huis. Hierover volgt tzt meer informatie.

In actie komen voor 3FM Serious Request

Hoe kan ik helpen?

Bedenk een actie om geld op te halen en meld deze aan op 3fm.nl/kominactie. Je kan ook andere actievoerders steunen met een donatie op hun actie. Van 18 t/m 24 december kan je langskomen in Zwolle om hier te kijken naar de (muzikale) activiteiten en te doneren. Ook kun je natuurlijk vanuit thuis je favoriete plaat aanvragen voor geld (nu nog niet mogelijk) of een donatie doen.

Kan ik al mijn plaatje aanvragen?

Nu nog niet. Zodra dit mogelijk kan dat via 3FM.nl/seriousrequest.

Kan ik het logo van 3FM Serious Request gebruiken?

Nee, dat mag niet. Maar als je in actie komt kan je wel het speciale ‘Ik steun’ of ‘Wij steunen’-logo gebruiken. Hou er rekening mee dat je deze niet mag bewerken. Je kan hem downloaden via 3fm.nl/downloads.

Is er een poster of cheque beschikbaar?

Die komen er zéker! Maar helaas, op dit moment moet je er nog even op wachten. We stellen later dit jaar zowel posters als cheques beschikbaar voor actievoerders. Tegen die tijd vind je ze op 3fm.nl/downloads.nl.

Hoe wordt mijn actie een succes?

Breng zoveel mogelijk mensen op de hoogte van jouw actie. Meld je actie aan en deel hem daarna op al je social media kanalen en vertel iedereen er over! Kijk ook eens bij andere acties, wat zij doen om geld op te halen. Als je meer tips wil kan je een mailtje sturen naar kominactie@3fm.nl

Tips om je actie online zichtbaar te maken:

Tag op social media @npo3fm altijd in je post

Gebruik de hashtags #3FM #SR24

Hoe wordt het eindbedrag van mijn actie berekend?

Dat is heel simpel. Alle gedoneerde bedragen worden bij elkaar opgeteld.

Ik ga een grote actie opzetten en wil persoonlijk advies, hoe kan ik jullie bereiken?

Natuurlijk willen we iedereen zoveel mogelijk helpen met het opzetten van een eigen actie. Als je onvoldoende info vindt op de website, neem dan contact op met kominactie@3fm.nl.

Kan een 3FM-dj mijn actie bezoeken of cheque in ontvangst nemen?

Meld je actie aan en wie weet komen de 3FM-dj’s langs. Zoals je je misschien wel kan voorstellen zijn de dj’s heel erg druk tijdens de actieweek, dus we kunnen helaas geen garantie bieden. Daarnaast kan je bij het Glazen Huis langskomen in Zwolle om daar je cheque aan te bieden bij de brievenbus. Daarnaast kan je dit ook doen bij de chequebox.

Wat doe ik als ik kosten maak voor mijn actie?

Ga verantwoord om met kosten. NPO 3FM en Metakids vergoeden deze niet. Je mag kosten aftrekken van de opbrengst. Stel dat je taarten verkoopt voor € 10, - per stuk en de ingrediënten kosten € 2,-, dan mag je dat verrekenen. Dat betekent dat je € 8,- doneert aan 3FM Serious Request. Hou er rekening mee dat je kosten niet kan inhouden via ons Kom In Actie-platform. Zorg dat donateurs jou betalen via bijvoorbeeld een betaalverzoek.

Hoe zet ik een actie op?

- Bedenk wat je wilt doen. Waar ben je goed in? Waar willen mensen geld voor geven? Tip: verzin een evenement dat zo dicht mogelijk bij je eigen interesses en talenten ligt. Dat maakt het stukken makkelijker om het op touw te zetten!
• Wat heb je nodig voor je actie of evenement? Wanneer ga je het doen en met hoeveel mensen? Vraag vrienden/familie/collega’s om je te helpen en mee te denken.
• Maak een account aan op 3FM.nl/kominactie. Dit is je persoonlijke actiepagina waar je informatie kwijt kunt en mensen geld kunnen doneren.
• Start je actie op.
• Promoot je actie en verwijs donateurs naar je Kom In Actie-site, daar kunnen mensen doneren op jouw actie. Check regelmatig de tussenstand.
• Tel het contant ontvangen geld en stort dit bedrag op je pagina.
• Communiceer het eindbedrag van je actie naar je donateurs en bedank hen.

Wat voor actie kan ik opzetten?

Alles is mogelijk! Enkele voorbeelden van voorgaande jaren:

  • Je kunt jezelf laten sponsoren om een marathon te lopen, de Kilimanjaro te beklimmen of de Vaalserberg.
  • Maar ook om je baard eraf te scheren in ruil voor geld.
  • Met de hele klas tegen betaling een nacht wakker blijven.
  • Een fietsestafette organiseren of je laten sponsoren voor elk gelezen woord tijdens het (voor)lezen.
  • Ook kun je iets verkopen; iets wat je al hebt. Maar je kunt ook iets speciaal maken. Eten, zoals koekjes of soep, maar ook hebbedingetjes zoals ansichtkaarten, kettingen, kerstkransen, beschilderde bordjes, zeepjes of cd's doen het goed.
  • Houd een inzamelingsactie om oud papier of lege statiegeldflessen in te zamelen.
  • Ga sneeuwruimen, regel een boottocht of geef een voetbaltraining
Tot wanneer kan ik in actie komen?

Tot kerstavond zitten de dj's in het Glazen Huis, daarna komen ze eruit en wordt het eindbedrag bekend gemaakt. Maar, ook daarna is het nog mogelijk om te doneren.

Doneren

Hoe wordt het totaalbedrag van 3FM Serious Request bepaald?

Alle bedragen die via de site worden gedoneerd worden bij elkaar opgeteld, samen met de opbrengsten van de verkochte merchandise en alle veilingitems. Daarnaast kun je cash geld of cheques komen afleveren in Zwolle. Het opgehaalde bedrag in cash is dan helaas niet terug te zien in de tussenstand op je persoonlijke actiepagina. Wij raden daarom iedereen aan om cash opgehaalde bedragen zelf over te maken via de website. Je kunt dan in een omschrijving vertellen waar, wanneer en door wie dit bedrag is opgehaald.

Vragen over de Kom In Actie-website

Ik heb problemen met mijn Kom In Actie-pagina!

Geef de foutmelding door aan kominactie@3fm.nl. Beschrijf zo specifiek mogelijk het probleem en stuur eventueel een print screen. We proberen het probleem zo snel mogelijk te verhelpen.

Wat is het voordeel van een registratie op de Kom in Actie-website?

De voordelen:
1. Je hebt een persoonlijke actiepagina waarop je alle informatie over jouw actie kwijt kunt. Je kunt (potentiële) deelnemers en donateurs hier naartoe verwijzen.
2. 3FM kan zien welke acties waar en wanneer in het land plaatsvinden en kan eventueel contact opnemen als ze de actie willen belichten op 3FM.nl, de radio-uitzending of tv-uitzending. We nemen alleen contact op met actievoerder die een actiepagina hebben.
3. Metakids zorgt voor een veilige financiële afhandeling van alle donaties. Het geld komt direct op de rekening van Metakids terecht. Zelf zie je op elk moment in één oogopslag hoeveel geld er door jouw actie is binnengekomen.

Ik organiseer meerdere acties. Moet ik per actie een actiepagina aanmaken?

Ja, je kan per actie een actiepagina aanmaken. Je kunt zoveel acties aanmaken als je wilt. Zo zie je op jouw persoonlijk pagina de verschillende acties die je organiseert en de tussenstand per actie. Ook zie je het door jou opgehaalde bedrag. Elke actie heeft zijn eigen pagina, waardoor er gericht op één actie gedoneerd kan worden.

Je kunt als grotere organisatie/bedrijf ook een ‘paraplu-pagina’ krijgen. Dan vallen alle acties onder 1 actiepagina. Daarvoor neem je contact op met de redactie via kominactie@3fm.nl

Hoe kunnen mensen aan mijn actie deelnemen?

Je kunt organisatoren toevoegen aan je actie. Een organisator kan alleen toegevoegd worden wanneer deze persoon zich heeft geregistreerd op de Kom in Actie site. Via 'bewerk je actiepagina' kun je een organisator toevoegen. Als je iemand als organisator toevoegt aan je actie, kan deze persoon ook de actiepagina bewerken.

Kunnen alleen individuen of ook teams aan mijn actie deelnemen?

Zowel teams als individuele personen kunnen aan je actie deelnemen. Dit is afhankelijk van het soort actie dat je organiseert.

Ik heb 2 losse acties aangemeld, maar ze horen eigenlijk bij elkaar. Wat nu?

Je kunt acties niet aan elkaar koppelen. Wel kun je meerdere organisatoren aan je actie toevoegen. Zij kunnen dan ook je actiepagina bewerken. Op je actiepagina kun je omschrijven welke acties je precies doet. Als je een van je acties wilt verwijderen kun je dat zelf doen via 'mijn acties', als dat niet lukt of je hebt een andere vraag, stuur dan even een mailtje naar kominactie@3fm.nl

Waarom hebben jullie eerst mijn gegevens nodig, voordat ik een actie aan kan maken?

Om het mogelijk te maken dat één actievoerder acties organiseert, moet je je eerst aanmelden als actievoerder, waarna je één of meerdere acties aanmeldt. Dus je meldt je eerst aan als actievoerder en vervolgens kun je meteen je actie aanmaken. Succes!

Aan welke voorwaarden moet mijn actie voldoen?

Je vindt de actievoorwaarden hier.

Contact met 3FM

Ik heb een vraag aan een 3FM-dj over Serious Request. Waar kan ik terecht?

Je bereikt de dj's het beste via hun eigen social media kanalen, dus via Facebook, X of Instagram.

Ik heb een persverzoek.

Voor interviewaanvragen, persfoto's, accreditatie en meer persgerelateerde vragen, kun je mailen naar Marceline van Os of Danny Vormer.

Ster advertentie

Veelgestelde vragen over Serious Request 2024 (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Margart Wisoky

Last Updated:

Views: 6020

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Margart Wisoky

Birthday: 1993-05-13

Address: 2113 Abernathy Knoll, New Tamerafurt, CT 66893-2169

Phone: +25815234346805

Job: Central Developer

Hobby: Machining, Pottery, Rafting, Cosplaying, Jogging, Taekwondo, Scouting

Introduction: My name is Margart Wisoky, I am a gorgeous, shiny, successful, beautiful, adventurous, excited, pleasant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.